Boomkwekerij J.D. Van de Bijl
Provincialeweg 1a Lienden - The Netherlands - tel. +31 (0) 488 - 48 1580 Nederlands
English
France
Deutsch
Russian

Bomen - Acer-esdoorn bomen

De acer / esdoorn vormt een grote groep met bomen die behoorlijk groot kunnen worden. Er zijn echter ook veel klein blijvende soorten. Opvallend voor de acer / esdoorn is het handvormige blad. Daarnaast kent deze boomsoort diverse herfstverkleuringen die haar aantrekkelijk maken.

Herkomst van de acer / esdoorn
In het geslacht van de acer / esdoorn zijn zeer veel cultivars. Ze komen voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond; van Amerika tot Aziƫ. Inheems in Europa zijn de Veldesdoorn (Spaanse aak), gewone of bergesdoorn, de Noorse esdoorn, de Franse esdoorn, de Italiaanse esdoorn, de Balkan-esdoorn en de Tatrische esdoorn. Alleen de eerste twee soorten acer / esdoorn kennen we inheems in Nederland.

Soorten acer / esdoorn
Er zijn zeer veel soorten esdoorns met elk hun eigen kenmerken. Zo kan de gewone esdoorn wel 35 meter hoog worden en heeft deze een dichte, sterk vertakte ronde kroon. De veldesdoorn (Spaanse aak) daarentegen zien we meestal als struik in heggen en bosranden en wordt een stuk minder hoog dan de gewone esdoorn (tot 12 meter). Over het algemeen kunnen we zeggen dat esdoorns in het begin snel groeien, waarna de snelheid afneemt en ze door bijvoorbeeld de beuk worden ingehaald.

Meer weten over de verschillende soorten acer / esdoorn? Bekijk de soorten van de acer / esdoorn: