Boomkwekerij J.D. Van de Bijl
Provincialeweg 1a Lienden - The Netherlands - tel. +31 (0) 488 - 48 1580 Nederlands
English
France
Deutsch
Russian

Bomen - Tilia-linde bomen

De tilia / linde is een inheemse boom en kan zo\\\'n 450 tot 500 jaar oud worden. De linde kan zo’n 20 tot 40 meter hoog worden en heeft ovaalvormige bladeren van 6-20 cm doorsnede. Deze boom laat zich gemakkelijk leiden en we kennen dan ook allemaal wel de leilinde. De tilia / linde is ook een ware trekpleister voor bijen, want de rijke bloei levert veel nectar.

Herkomst tilia / linde
De tilia / linde is de grootste Europese loofboom. Er zijn ongeveer 30 lindesoorten, waarvan een aantal inheems zijn in Europa en Noord-Amerika. De meeste soorten heeft men echter gevonden in Azië. In Nederland groeien de grootbladige zomerlinde (tilia platyphyllos), de kleinbladige winterlinde (tilia cordata) en een kruising tussen deze twee, de Hollandse linde (tilia europeae). Oorspronkelijk groeiden deze soorten in de beekdalen van Twente en de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en Zuid-Limburg.

Soorten tilia / linde
Er bestaan veel soorten van de tilia / linde, met elk hun eigen variëteiten. Verschillen tussen deze soorten berusten vooral op de kleur en de grootte van het blad. Lindebomen worden in Nederland veel gebruikt in parken en plantsoenen. Daarnaast zie je de leilinde vaak bij boerderijen.

Meer weten over de verschillende soorten tilia / linde? Bekijk de soorten van de tilia / linde: